Functional yoga is niet nog een andere yogastijl; het is een benadering die kan worden toegepast op elke stijl en zelfs op elke houding die je oefent.
Functional yoga is gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen uitgangspunt dat onze skeletten, weefsels, fysiologie, temperament en motivatie zijn gemaakt en georganiseerd op een unieke manier die alleen van ons is, en nergens anders in het universum wordt herhaald. Dit uniek zijn komt met het hele pakket van talenten en beperkingen die vormen wie we zijn.
Met andere woorden, het betekent dat sommigen van ons muzikaal zijn, maar slecht met getallen, anderen kilometers lang kunnen rennen maar niet met gekruiste benen op de grond kunnen zitten. Iemand anders kan heerlijk koken, maar niet in staat zijn om een handstand te doen voor de lol en heeft misschien een hekel aan sporten.
De variatie in menselijke anatomie en psychologie is echt oneindig.
Functional Yoga erkent deze verschillen en respecteert ze zonder enig aspect van het leven op te geven. In plaats van je te concentreren op esthetische doelen – ik wil mijn rug buigen zoals zij, zingen zoals hij, op hen lijken – richten we ons op de functie – versterken we de wervelkolom, drukken we ons uit, voelen we ons goed in onze huid. Het is een ingrijpende verandering in aanpak, die ons bevrijdt omdat we zijn wie we zijn zonder excuses of onwerkelijke verwachtingen.
Met deze aanpak kunnen alle lichamen op hun eigen unieke manier profiteren van de houdingen en genieten van een practice die gezond, veilig, voedend, vervullend en leuk is, onafhankelijk van leeftijd, achtergrond, lichaamsvorm of flexibiliteit.
Functional Yoga werd ontwikkeld en in een systeem georganiseerd door mijn leraren Paul en Suzee Grilley; het omvat diepe kennis van hoe het lichaam werkt door middel van functionele anatomiestudies, en ook het altijd aanwezige inzicht dat we veel meer zijn dan ons lichaam, onderbouwd door yogafilosofie.
Yin en Yang zijn de Taoïstische namen die beschrijven wat zij de twee belangrijkste krachten in het universum noemen. Yang omvat alles dat dynamisch is, constant verandert, zichtbaar, heet en sterk; Yin is alles wat statisch, stil, verborgen, koud en zacht is. Die termen zijn niet absoluut, ze zijn de twee delen van een geheel: het ene bestaat niet zonder het andere. Voor de Taoïsten – en voor de yogi’s – omvat een evenwichtig leven beide aspecten die elkaar in evenwicht brengen.
Ons moderne leven is extreem yang-georiënteerd: we waarderen zichtbaarheid, concurrentie en kracht. Om echte vervulling te ervaren, moeten we die kwaliteiten onder controle houden, anders zullen ze zich ontwikkelen tot egoversterking, agressie en stijfheid. De beste manier om dit te doen is door onze Yin-kenmerken van vriendelijkheid, ruimtelijkheid en stilte te cultiveren.
Een goed gebalanceerde yogapractice voldoet aan onze behoefte aan beide aspecten: sommige mensen hebben meer yin nodig, wat meer yang, maar wij allemaal hebben beide nodig.
Een oefening in “stilte”, bedoeld om verschillende weefsels en energieën in ons wakker te maken.
Yin Yoga heeft twee hoofdkenmerken: we doen het met de spieren ontspannen en we blijven langer in de poses.
De meeste houdingen worden op de grond gedaan en we blijven normaal gesproken tussen 2 en 5 minuten in houdingen.
Een Yin Yoga-oefening richt zich op het bindweefsel van ons lichaam. Dit weefsel is rijk aan vloeistof en de structuur van deze vloeistof is van fundamenteel belang voor het bepalen van onze flexibiliteit, gezondheid en welzijn. Wanneer we het bindweefsel (of fascia) een tijdje zachtjes stimuleren, kunnen we herstel- en regeneratieprocessen sterk beïnvloeden. Als gevolg hiervan kan energie veel effectiever door het hele lichaam stromen.
Maar er is meer. Yin Yoga stimuleert onze introspectie, ons vermogen om stil te blijven en te observeren wat er gebeurt in ons lichaam en onze geest. Door regelmatig te oefenen worden we rustiger, beter in staat om te ontspannen, zelfs wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen.
Yin Yoga is een prachtige voorbereiding op meditatie.
Yang Yoga is alle yoga die de traditionele (yang) benaderingen van dynamisch en herhaling gebruikt om de bloedstroom, spieractiviteit, coördinatie en balans te stimuleren.
Lessen kunnen mild van aard of uitdagend zijn, omdat we soms het ene en soms de andere nodig hebben. Het belangrijkste is hier niet om te streven naar perfectie, maar om te oefenen: het is beter om iets te doen dat je snel terug op de mat uitnodigt dan jezelf te oefenen en te snel op te geven.
De combinatie van twee werelden.
Veel mensen denken dat meditatie betekent volkomen stil te worden en alle gedachten te stoppen. Dat is natuurlijk een prachtige staat om te bereiken, maar voor de meesten van ons een ongrijpbaar en schijnbaar onmogelijke doel. Maar zelfs als we dit punt nooit bereiken, kan regelmatig mediteren ons inzichten, diepgang van gevoel, begrip, wijsheid en vrede brengen.
In yoga bestaat meditatie uit twee fasen: fase één, dharana genaamd, is de praktijk om de geest op één object te concentreren en het daar gedurende langere tijd vast te houden. Dit object kan van alles zijn: de ademhaling, een bevestiging of mantra, een of meer van de energiecentra die in onze ruggengraat zitten. In het begin rebelleert alles in ons tegen deze inspanning; we willen bewegen, om iets te doen, we bedenken allerlei redenen waarom we zouden moeten stoppen – onze benen vallen in slaap, onze rug doet pijn, dit is verspilling van tijd, en alle etcetera. Maar als we het tegen alle verwachtingen in houden, verschuift er iets diep in ons en wordt het stiller. Deze stilte stelt ons dan langzaam in staat om onze gevoelens en gedragingen te onderzoeken en te onderzoeken met kalmte en zonder gehechtheid.
Wanneer we ons deze practice eigen maken, wordt de tweede fase mogelijk: dhyana, of de volledige opname in wat we waarnemen. In deze toestand verdwijnt de scheiding tussen ons en het object van onze waarneming en onze ervaring en ons begrip brengen ons naar een geheel nieuw niveau. Het is alsof het ‘ik’ dat constant het verhaal van ons vertelt tijdelijk vervaagt en we één worden met alles.
Deze concepten zijn lastig in woorden te vatten. De beste manier om ze te begrijpen is door het te doen.
Als je regelmatig mediteert, zijn de effecten in je dagelijkse leven blijvend. Je wordt rustiger, evenwichtiger en je kunt je beter concentreren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een vorm van meditatie te ontdekken die het beste bij jou past.
~ Paul Grilley
Ik zie graag je bericht!
Laat hieronder je email-adres achter om op de hoogte te blijven van mijn ontwikkelingen en evenementen. Dit email-adres zal alleen gebruikt worden om nieuwsbrieven van Sandra te versturen. Je kunt je altijd weer uitschrijven.