Systemisch werk / Opstellingen

Wie diep geworteld is kan ver zien...

Het Systeem

In een optimale wereld heeft iedereen zijn eigen plek en eigen rol. Dit is in een familie zo, een bedrijf, een gezin. Eigenlijk overal. Maar soms nemen mensen een rol aan die helemaal niet voor hen bedoeld is. In gezinnen zie je dat kinderen soms de rol van een ouder overnemen omdat deze bijvoorbeeld is overleden, weggegaan, of door omstandigheden onveilig voelde of weinig aanwezig was. Hiermee wordt het zogenaamde systeem van deze persoon, maar ook dat van het gezin verstoord. Dit zijn onbewuste processen waar iemand in het dagelijks leven veel last van kan ondervinden.

Hoe ziet een opstelling er uit?

Bij een opstelling (in een familie, een bedrijf, een gezin, etc ) stelt de cliënt zijn situatie op door middel van mensen die representant zijn voor de onderdelen (personen) in zijn systeem. Door deze mensen in de ruimte te plaatsen en te kijken waar zij staan, hoe ze ten opzichte van elkaar staan en waar de plek van de cliënt is in dit geheel wordt het heel snel duidelijk hoe de verhoudingen liggen. En of deze verhoudingen wel kloppen…

Vaak verandert er al heel veel bij de aanblik van de personen in de ruimte en ten opzichte van elkaar. Door deze mensen te laten verplaatsen kunnen zij op die manier hun eigen plek gaan innemen.

Generatie Opstellingen

Ik heb zelf enorm veel profijt gehad bij generatie opstellingen en merk in mijn praktijk ook dat cliënten met een andere blik in het leven staan met behulp van deze methode. Wie weet droeg jouw opa wel een oorlogstrauma mee, wat hij heeft doorgeven aan jouw vader, en wat vervolgens ook weer op jouw schouders rust. Tijdens een generatie opstelling kunnen we deze ballast uit de familielijn heel effectief opschonen zodat de last van je schouders verdwijnt.

Deelname aan een opstelling

Je kunt deelnemen aan een opstelling als vraagsteller, of als representant. Je kunt ook alleen komen voor een opstelling. Dan zijn we creatief met wat we kunnen gebruiken om jouw systeem zichtbaar te maken.

‘rebirth: the moment people wake up to their power and start moving toward their freedom’

~ Yung Pueblo

Je kunt deelnemen aan een opstelling als vraagsteller, of als representant.

Neem vrijblijvend contact op als je interesse hebt, of vragen!

Nieuwsbrief

Laat hieronder je email-adres achter om op de hoogte te blijven van mijn ontwikkelingen en evenementen. Dit email-adres zal alleen gebruikt worden om nieuwsbrieven van Sandra te versturen. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

    Volg mij op